first fixed slider

PREDANI LEPOTI, KI JE OKOLJU PRIJAZNEJŠA, DA BOMO BOLJŠI

Kot vodilna svetovna blagovna znamka na področju naravne lepote imamo priložnost pozitivno prispevati k trajnostni lepoti, dostopni vsem.

VIDEO
NAŠA TRAJNOSTNA
PRIZADEVANJA V 5 KORAKIH
465 328 1

Solidarnejše pridobivanje virov

V okviru naših programov pridobivanja surovin prispevamo k opolnomočenju kar 670 skupnosti.
Do leta 2025 bo ta številka narasla na 800 skupnosti.

PREBERITE VEČ

Okolju prijaznejše in čistejše formule

V letu 2019 so naši novi šamponi in formule za nego las dosegli povprečno 91-odstotno biološko razgradljivost*.
Do leta 2025 bomo s pomočjo okolju prijaznih pristopov v okviru pobude Green Sciences, kot je biotehnologija, ustvarili nove visoko učinkovite in prijazne formule za vaše lase in kožo.

PREBERITE VEČ

465 328 2
465 328 3

Več reciklirane embalaže, primerne za recikliranje

Leta 2019 smo zaradi uporabe reciklirane plastike prihranili kar 3670 ton prvič uporabljene plastike. Ob koncu leta 2020 je embalaža izdelkov Fructis v Evropi in ZDA izdelana iz 100-odstotno reciklirane plastike.

Do leta 2025 bodo vsi naši izdelki izdelani iz 100-odstotno reciklirane plastike, primerne za 100-odstotno recikliranje, ponovno polnjenje in vnovično uporabo.

PREBERITE VEČ

Več obnovljivih virov energije

Od leta 2005 smo v naših obratih zmanjšali porabo vode za 45 % in emisije CO2 za kar 72 %.

Do leta 2025 bo 100 odstotkov naših obratov
 ogljično nevtralnih.

PREBERITE VEČ

465 328 4
465 328 5

Več ukrepov za boj proti onesnaževanju s plastiko

Pridružili smo se pobudi Ocean Conservancy
za boj proti onesnaževanju s plastiko in
373 naših zaposlenih vključili v mednarodni
dan čiščenja obal.

PREBERITE VEČ

Poročilo o trajnostnem razvoju 2022

Če želite izvedeti več o našem delovanju, smo pripravili prvo poročilo o naši trajnostni naravnanosti, ki vsebuje pregledne informacije o naših praksah.

first fixed slider

ZAKAJ OCEAN CONSERVANCY?

465 328 7

Prizadevamo si za zaščito oceanov

Od leta 1986 je v okviru čistilnih akcij ta neprofitna organizacija skupaj s prostovoljci zbrala več kot 136.000 ton smeti in tako pomagala očistiti plaže in vodne poti po vsem svetu.

Uspelo nam je!

21. septembra 2019 so se ekipe podjetja Garnier po vsem svetu ponosno pridružile pobudi Ocean Conservancy in se udeležile mednarodnega dneva čiščenja obal v boju proti plastiki v oceanih. S plaž in vodnih poti po vsem svetu je bilo skupaj odstranjenih kar 6 ton odpadkov.

OBIŠČITE OCEAN CONSERVANCY

465 328 9
465 328 8

Plastics For Change

Letos smo združili moči s pobudo Plastics For Change, da bi podprli celovit razvoj skupnosti zbiralcev odpadkov in preprečili, da bi v Indiji prihajalo do kopičenja plastike, ki pristane v oceanu.

OBIŠČITE PLASTIC FOR CHANGE

first fixed slider

Solidarnejše pridobivanje virov

V letu 2019 smo v okviru naših aktivnosti prispevali k opolnomočenju kar 670 skupnosti po vsem svetu. Do leta 2025 bo v naše solidarnostne programe pridobivanja surovin vključenih že 800 skupnosti.

Kako v podjetju Garnier pomagamo kmetovalcem?

V okviru programa za solidarno pridobivanje surovin omogočamo dostop do dela ljudem, ki so običajno izključeni s trga dela in tako nimajo trajnostnega dohodka. Zavezani smo k izvajanju praks pravične trgovine skozi celotno dobavno verigo, želimo podpirati in opolnomočiti kmete ter delavce z višjimi dohodki in sredstvi za preživetje. Ponujamo tudi usposabljanja za izboljšanje njihovih kmetijskih veščin, dajemo najnovejša znanja o ekološkem kmetovanju.


Kako v podjetju Garnier pomagamo lokalnemu gospodarstvu?

Številnim našim manjšim kmetovalcem olajšamo dostop do zdravstvenih storitev ali mehanizmov socialnega varstva. Leta 2019 je naš program solidarnega pridobivanja surovin omogočil dostop do dela in pravičnega dohodka kar 670 skupnostim, ki se soočajo s socialnimi ali finančnimi izzivi. Prav tako smo sodelovali z nevladnimi organizacijami pri opolnomočenju skupnosti prek družbeno odgovornih ali »solidarnostnih« virov, uveljavljenih po vsem svetu.

Okolju prijazne pobude Greener Sciences in formule izdelkov

V letu 2019 so naši novi šamponi in formule za nego las dosegli povprečno 91-odstotno biološko razgradljivost.*
Do leta 2025 bomo s pomočjo okolju prijaznih pristopov v okviru pobude Green Sciences, kot je biotehnologija, ustvarili nove visoko učinkovite in prijazne formule za vaše lase in kožo.
* V skladu s OECD 301 ali enakovrednimi preskusi.

Kaj pomeni trajnostno pridobivanje surovin?

Ko v podjetju Garnier izbiramo dobavitelje, upoštevamo etična vprašanja, vpliv na okolje in socialne dejavnike. Želimo, da se naše sestavine proizvajajo in pridelujejo na odgovoren in trajnosten način. Slednje vključuje kmete, rabo tal, kmetijske prakse, lokalne skupnosti in številne druge vidike pridobivanja surovin.


Zakaj je trajnostno pridobivanje surovin pomembno?

V podjetju Garnier smo prepričani, da je trajnostno pridobivanje surovin pomembno, saj želimo zagotoviti uspešno obnavljanje virov in prispevati k naraščanju biotske raznovrstnosti in zmanjšanju vpliva na podnebne spremembe.


Kako lahko zaščitimo biotsko raznovrstnost?

V okviru programov, kot je naš program varovanja dobrega počutja čebel, v podjetju Garnier pridobivamo čebelje proizvode prek mreže odgovornih čebelarjev in dobaviteljev. Drug primer je naš program solidarnega pridobivanja virov v partnerstvu s podjetjem PRONATURA, v okviru katerega 23 mehiškim družinam pomagamo pri uvajanju praks ekološkega kmetovanja, vključno s pobudami za ohranitev biotske raznovrstnosti v zaščitenih rezervatih, ki obkrožajo njihove kmetije.


Kakšna je Garnierjeva trajnostna strategija pridobivanja virov?

Prizadevamo si, da bi do leta 2022 celih 100-odstotkov obnovljivih sestavin pridobivali trajnostno. V celoti se zavzemamo za zaščito biotske raznovrstnosti in planeta, pri čemer se opiramo na okolju prijazno znanost, in tako našim kupcem zagotavljamo enako visoko učinkovitost, hkrati pa zagotavljamo, da je vsak izdelek Garnier bolj trajnosten. Danes več kot polovica Garnierjevih sestavin prihaja iz obnovljivih virov, do leta 2025 pa si prizadevamo za 100-odstotno trajnostno pridobivanje vseh obnovljivih sestavin.

Trajnostna nabava je naša prednostna naloga tudi na področju embalaže. V letu 2019 smo kar 100 odstotkov vseh kartonskih škatel in navodil za uporabo naših izdelkov izdelali iz papirja s certifikatom trajnostno oskrbovanih gozdov.


Kako postajamo v podjetju Garnier vse bolj ekološko naravnani?

Razvili smo nove formule, ki so 98-odstotno naravnega izvora, in ekološke izdelke za nego kože s certifikatom Ecocert ter stalno zmanjšujemo okoljske odtise naših izdelkov. V naših industrijskih obratih smo znatno znižali emisije CO2 in porabo vode.

Vsak dan na trajnosten način nabavljamo vedno več naravnih sestavin in v vseh kategorijah izdelkov uvajamo nove formule naravnega izvora. Leta 2019 smo predstavili novo ekološko linijo izdelkov. Izboljšali smo trajnostno delovanje naših obratov in zmanjšali uporabo deviške plastike v embalaži, hkrati pa povečali vsebnost tiste, ki je primerna za recikliranje.


Kaj je pobuda Green Sciences?

Pobuda Green Sciences zajema vsa znanstvena znanja, vključno s predelavo naravnih surovin v visoko učinkovite naravne sestavine prek postopkov, kot sta ekstrakcija ali fermentacija, in sicer na trajnosten način, ki spoštuje okolje. V podjetju Garnier uporabljamo najnovejša znanja o življenju, da v naših visoko učinkovitih in trajnostnih izdelkih sproščamo pravo moč narave.


Kaj je okolju prijazna pridelava?

Kmetijske prakse, ki spodbujajo pridobivanje naravnih surovin na način, ki ohranja ekosisteme in zmanjšuje vpliv na okolje. To lahko pomeni manjšo porabo vode, manj emisij ogljikovega dioksida ali zmanjšanje količine odpadkov.


Kako odgovorno skrbeti za lepoto?

Podjetje Garnier je bilo eno od prvih članov gibanja za preglednost in že od leta 2017 razkriva poreklo svojih sestavin. Leta 2020 smo se z ambicioznimi novimi okoljskimi označbami prebili na novo raven, kjer potrošnikom razkrivamo okoljski in družbeni vpliv naših izdelkov. Vsak dan raste tudi število naravnih sestavin, ki jih pridobivamo trajnostno, prek formul naravnega izvora v vseh kategorijah izdelkov, vključno z našo novo ekološko linijo izdelkov. Izboljšali smo trajnostno delovanje naših obratov in zmanjšali uporabo deviške plastike v embalaži, hkrati pa povečali vsebnost tiste, ki je primerna za recikliranje. Naša strategija lepote, ki je prijazna okolju, nam bo omogočila nadaljnji napredek prek celovitega pristopa k lepoti. Vključuje zaveze za izboljšanje vpliva naših izdelkov skozi celoten njihov življenjski cikel, prispeva k ohranjanju naravnih virov, izkoriščanju čiste energije in preprečevanju nastajanja odpadkov.


Kaj pomeni »ekološko zasnovana formula«?

Z ocenami življenjskega cikla izdelkov v naših laboratorijih že vrsto let merimo njihov vpliv na okolje. Osredotočamo smo na izboljšanje biološke razgradljivosti naših formul, zmanjšanje vodnega odtisa in zmanjšanje vpliva naših izdelkov na vodno okolje.

Več reciklirane embalaže, ki je prav tako primerna za recikliranje

Ob koncu leta 2020 je vsa embalaža izdelkov Fructis izdelana iz reciklirane plastike, podjetje Garnier pa bo z zmanjšanjem mase embalaže prihranil kar 7000 ton deviške plastike.
Do leta 2025 si v podjetju Garnier prizadevamo, da bi bila vsa naša embalaža izdelana iz 100-odstotno reciklirane plastike, s čimer bi prihranili 37.000 ton deviške plastike.
Sedaj uvajamo 1. generacijo tub z integriranim kartonom za ekološke izdelke za nego kože in prvi trdi šampon povsem brez plastične embalaže.

Katero plastiko je mogoče reciklirati?

Večina plastike, ki jo v podjetju Garnier trenutno uporabljamo v naši embalaži, je PET (polietilen tereftalat), PP (polipropilen) in PE (polietilen). Te materiale je mogoče večkrat reciklirati in ponovno uporabiti, gre za najpogosteje reciklirane plastične materiale na svetu.
PCR plastika (popotrošniški reciklat) se reciklira iz plastičnih odpadkov, pridobljenih iz potrošniških izdelkov. V podjetju Garnier smo se zavezali, da bomo do leta 2025 uporabljali 100-odstotno PCR plastiko ali bioplastiko.
V podjetju Garnier menimo, da je naša odgovornost ozaveščati o tem, katere dele naših izdelkov je mogoče reciklirati. Pripravljamo videoposnetke in učne vsebine o različnih vrstah plastike in raznolikih tokovih recikliranja.


Kako v podjetju Garnier skrbimo za zmanjšanje količine plastike?

Svojo strategijo za uvajanje okolju prijazne embalaže smo zasnovali na štirih stebrih: uporaba recikliranih materialov, preoblikovanje in inovacije, ponovna uporaba in recikliranje.

 • Inovacije
  Inovacije za zmanjševanje plastike, ki nas najbolj navdušujejo, so uvedene v prakso že v letu 2020. Trdi šampon Botanic Therapy, vrhunska rešitev povsem »brez plastike« v embalaži iz 100-odstotnega kartona s certifikatom FSC (Svet za nadzor gozdov). Botanic Therapy Ecopack zmanjša količino plastike v embalaži za šampone za kar 80 odstotkov. Garnier Bio Hemp Moisturizer je sedaj na voljo v kartonski tubi.

 • Obstoječi izdelki
  Naš cilj je zmanjšati količino plastike, ki se uporablja v embalaži, oziroma deviško plastiko nadomestiti s plastiko, ki je reciklirana ali primerna za recikliranje. Za ta namen potrebujemo precejšen, po možnosti lokalni vir popotrošniškega reciklata in drugih trajnostnih materialov. V tesnem partnerstvu z dobavitelji embalaže in proizvajalci plastike si prizadevamo za zagotavljanje zanesljivih virov PCR plastike, kajti do leta 2025 želimo doseči 100-odstotno uporabo tovrstnih materialov.

 • Izkupiček
  Leta 2019 smo z uporabo reciklirane plastike prihranili 3670 ton deviške plastike. Do konca leta 2020 je vsa embalaža izdelkov Fructis v Evropi in ZDA izdelana iz 100-odstotne reciklirane plastike. Z uporabo reciklirane plastike smo samo v letu 2020 prihranili kar 7000 ton deviške plastike. Do leta 2025 naši izdelki ne bodo več vsebovali deviške plastike, vsa naša embalaža pa bo primerna za recikliranje, ponovno uporabo ali kompostiranje, s čimer bomo letno prihranili kar 37.000 ton deviške plastike.

 • Skupnost
  Sodelujemo z nevladno organizacijo Plastics for Change in bomo reciklirali na tone plastike, s čimer bomo zbiralcem odpadkov v Indiji zagotovili stabilen dohodek in dostop do socialnih storitev. Menimo, da je spodbujanje potrošnikov k recikliranju del naše odgovornosti. Na ta način lahko zmanjšamo uhajanje plastike v okolje.

Kako recikliramo plastiko?

Plastika za recikliranje se zbira, čisti in razvršča glede na vrsto plastike. Nato se zdrobi, opere, stopi in preoblikuje v pelete ali granulat. Ta granulirana plastika se uporablja za izdelavo nove embalaže.
Skupina L'Oréal je skupaj s podjetjem CARBIOS ustanovila konzorcij za razvoj biotehnologije na področju recikliranja.* Podjetje Garnier bo rezultat tega postopka uporabilo pri oblikovanju nove embalaže in s tem prispevalo k spodbujanju krožnega gospodarstva.

 * Podjetje CARBIOS je razvilo encimski postopek bio-recikiranja plastike, ki polimere razgradi na osnovne sestavne dele (monomere), ki so bili prvotno uporabljeni pri njihovi proizvodnji. Ko so monomeri ločeni in očiščeni, se lahko znova uporabijo pri proizvodnji plastike podobno kot pri deviški plastiki, ne da bi s postopkom recikliranja izgubili kakršno koli vrednost.


Kako ponovno uporabiti embalažo?

Podjetje Garnier se zavzema za promocijo sistemov za večkratno uporabo ali za ponovno polnjenje, pri tem se naslanja na nova partnerstva in spodbuja nove modele. V sodelovanju z LoopTM (v Franciji) smo zgradili inovativne krožne nakupovalne platforme, kjer se embalaža za enkratno uporabo nadomešča s plastično embalažo za dolgoročno večkratno uporabo.


Kaj je deviška plastika?

Virgin plastika je na novo proizvedena plastika, ki še nikoli ni bila uporabljena v izdelku ali obdelana. Reciklažni obrati jemljejo deviško plastiko, ki jo potrošniki zavržejo, in jo uporabijo kot surovino.

Podjetje Garnier stremi k prihranku kar 37.000 ton deviške plastike letno. Do leta 2025 nameravamo uvesti embalažo, ki bo ponovno uporabna, primerna za recikliranje ali kompostiranje. Od tega datuma bodo vsi naši izdelki povsem brez deviške plastike, ki jo bo nadomeščala 100-odstotna PCR plastika ali bioplastika.


Kako v podjetju Garnier zmanjšujemo težo embalaže?

V podjetju Garnier smo zavezani k zmanjševanju teže naših embalaž s preoblikovanjem pokrovčkov plastičnih stekleničk, zmanjšanjem velikosti vrečk in odstranjevanjem oblog vrečk. Prav tako razvijamo nove oblike embalaže brez plastike in iščemo nove alternative, ki bi nadomeščale embalažo za enkratno uporabo.
Z zmanjševanjem teže embalaže smo v letu 2019 prihranili več kot 592 ton deviške plastike. Tudi v nadaljevanju si bomo prizadevali za zmanjšanje teže plastične embalaže, s čimer smo leta 2020 prihranili kar 858 ton plastike.

Več obnovljivih virov energije

V zadnjih 15 letih smo v naših proizvodnih obratih zmanjšali porabo vode za 45 %, emisije CO2 pa kar za 72 %. Do leta 2025 bo 100 odstotkov naših proizvodnih obratov ogljično nevtralnih, saj se bo uporabljala samo energija iz obnovljivih virov.

Kako zmanjšati emisije CO2?

V vseh naših proizvodnih obratih si stalno prizadevamo za zmanjševanje emisij ogljika s povečanjem energetske učinkovitosti prek boljše zasnove in izolacije stavb ter z uporabo energetsko učinkovitih tehnologij v industrijskih procesih in nenazadnje tudi z lokalno uporabo vse večje količine energije iz obnovljivih virov.

Zahvaljujoč tovrstnim prizadevanjem smo v letih 2005–2019 ogljični odtis znižali za kar 72 %. Naš cilj pa ostaja, da bodo do leta 2025 vsi naši proizvodni obrati ogljično nevtralni. To bomo dosegli z uporabo tehnologij, ki so najprimernejše za vsako posamezno lokacijo: biometanizacija, sončni kolektorji, biomasa, energija vetra itd.


Kako zmanjšati porabo energije?

V naših proizvodnih obratih in distribucijskih centrih bomo ves čas delali na optimizaciji rabe energije s ciljem, da do leta 2025 uporabljamo le še 100-odstotno obnovljivo energijo.


Kaj je trajnostni proizvodni obrat?

Trajnostni proizvodni obrat je tisti obrat, ki ga poganja energija iz obnovljivih virov in je ogljično nevtralen.


Kako zmanjšati porabo vode?

V podjetju Garnier skrbno načrtujemo porabo vode z namenom, da bi zmanjšali porabo industrijske vode. V treh naših obratih smo uvedli vodno zanko, ker pomeni, da 100 odstotkov porabljene industrijske vode (na primer za čiščenje in hlajenje) ponovno obdelamo, recikliramo in znova uporabimo. Za te procese ne potrebujemo več sveže vode.

Z obdelavo in ponovno uporabo visokokakovostne vode prek vodne zanke zmanjšujemo porabo vode in vpliv industrijskega obrata na okolje. Naši trije industrijski obrati z vodno zanko so v letu 2019 prihranili več kot 8 milijonov litrov vode v primerjavi z letom 2018 in so navdih za številne druge obrate po vsem svetu.


Kako v podjetju Garnier zmanjšujemo vpliv emisij ogljika?

V okviru naših stalnih prizadevanj za zmanjšanje vpliva naših izdelkov na okolje bomo v naslednjih petih letih podprli vse naše industrijske obrate Garnier na poti v ogljično nevtralnost in 100-odstotno uporabo obnovljive energije.

Več ukrepov za boj proti onesnaževanju s plastiko

V letu 2019 smo v podjetju Garnier v boju proti onesnaževanju s plastiko združili moči s pobudo Ocean Conservancy . 21. septembra smo na mednarodni dan čiščenja obal mobilizirali kar 355 naših zaposlenih po vsem svetu. 19. septembra 2020 smo se znova pridružili pobudi Ocean Conservancy, tokrat v v največji enodnevni prostovoljni akciji na področju boja proti onesnaževanju s plastiko.

Katere ukrepe bomo v podjetju Garnier sprejeli za zaščito oceanov?

Ker želimo pozitivno vplivati na lepotno industrijo, smo vzpostavili partnersko sodelovanje z nevladno organizacijo Ocean Conservancy, nevladno organizacijo, ki že več kot 30 let deluje na področju čiščenja plastike iz oceanov. Skupaj delujemo na področju ozaveščanja o pomenu čiščenja oceanov in plaž ter spodbujamo zaposlene in potrošnike k sodelovanju v vsakoletnem mednarodnem čiščenju obal pod okriljem pobude Ocean Conservancy, kar je največja enodnevna prostovoljna akcija za boj proti plastiki v oceanih.

Prav tako sodelujemo z nevladno organizacijo Plastics for Change, da bi skupnosti zbiralcev odpadkov v Indiji zagotovili pošteno plačilo za zbiranje zavržene plastike, izboljšali njihove delovne pogoje in spodbudili recikliranje.


Kaj je onesnaženje s plastiko?

Onesnaženje s plastiko je v zadnjih nekaj desetletjih postalo pereč izziv. Danes se na svetu proizvede kot 350 milijonov ton plastike na leto, a le 20 % plastičnih odpadkov po vsem svetu se reciklira. Vsa ostala plastika je odvržena med odpadke in onesnažuje naše okolje. Trenutno velja, da zavržemo več kot 75 % vse plastike, proizvedene na svetu. Onesnaženje s plastiko škoduje prostoživečim živalim in naravnim ekosistemom ter prispeva k podnebnim spremembam.


Koliko plastike je v oceanih?

Vsako leto v oceane uide do 12,7 milijona ton plastike. Do leta 2050 znanstveniki predvidevajo, da bo količina plastike prevladala nad številom rib v oceanih. Svet vsako minuto v ocean zavrže 1 smetarsko vozilo, polno plastike. (Vir: Program ZN za okolje https://environmentlive.unep.org/marinepollution).


Kako pride plastika v ocean?

Onesnaženje oceanov s plastiko je v veliki meri posledica situacij, ko ljudje nimajo možnosti odgovorno odlagati svojih odpadkov. Namesto tega njihovi plastični odpadki preprosto zaidejo v reke in sčasoma odtečejo v ocean. Srž problema je v tem, da številni poslovni modeli še vedno podpirajo embalažo za enkratno uporabo, poleg tega je prisotno neustrezno ravnanje z odpadki, ki uhajajo v okolje, in nenazadnje je vprašljiva tudi dobavna veriga, ki trenutno proizvaja petkrat več deviške plastike kot pa reciklirane.


Kakšne so posledice plastike v oceanih?

Onesnaženje s plastiko vpliva na več kot 800 vrst morskih živali, bodisi zaradi zaužitja, zapletanja ali kemične kontaminacije. Povzroča tudi smrt milijonov morskih ptic in morskih sesalcev, nekatere morske vrste so zaradi onesnaženja oceanov s plastiko tik pred izumrtjem. Uživanje plastike številnim morskim organizmom povzroča zdravstvene težave, ki se nato prek prehranjevalne verige širijo na večje živali in na koncu tudi na človeka, ki se z njimi prehranjuje. Plastika v morjih onesnažuje tudi oceanske vode, znižuje raven kisika in vpliva na preživetje morskih živali, vključno s kiti, delfini in pingvini. Za ptice in kopenske živali je po drugi strani usodna plastika na plažah. Ta ogroža delovanje morskih ekosistemov, delci mikroplastike, ki plavajo v oceanih, pa so strupeni za vsa živa bitja.

Celotno predstavo boste dobili, če si prenesete naše poročilo o trajnostnem razvoju za leto 2019